Een geboorteplan?!?

Vraag een zwangere vrouw wat ze in haar geboorteplan wilt hebben en je krijgt waarschijnlijk vele antwoorden hoe ze niet wilt bevallen. Dit is echter niet het doel van een geboorteplan.

In een geboorteplan kun je opnemen hoe je wel! wilt bevallen. Door de onderwerpen van het geboorteplan samen te bespreken weten jij en je partner wat jullie standpunten zijn.

Wanneer een zwanger stel bij me komt voor begeleiding voor een geboorteplan, geef ik ze als eerste huiswerk op. Ga eens rustig wegdromen over hoe jouw ideale bevalling eruit ziet. Wat gebeurt er tijdens deze bevalling waardoor het voor jou een ideaal is? Dit is ons startpunt en van hieruit bespreken we de onderwerpen waar jij en je partner misschien nooit aan gedacht hebben.

Onderwerpen als waar wil je bevallen, wie wil je erbij hebben, in welke positie wil je bevallen, wil je pijnbestrijding (en weet je wat hiervan de effecten zijn?) zijn onderwerpen die je zelf kunt bedenken. Maar wat dacht je van navelstreng uit laten kloppen, mutsje op of niet, wat te doen met de placenta zijn onderwerpen waar je misschien niet alles over weet. Dit zijn onder andere de onderwerpen waar ik je alles over kan vertellen.

Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, een geboorteplan is altijd prettig voor je zorgverleners. Door het lezen van je geboorteplan weten zij wat jullie wensen zijn. Hierdoor krijg jij het gevoel dat je gehoord wordt! Daarom is het ook belangrijk dat je geboorteplan niet te lang wordt en de zorgverleners het snel kunnen doornemen.

Het is ook aan te raden om je geboorteplan een keer mee te nemen naar je bezoekje naar de verloskundige. Je bespreekt je plan vooraf en ze doen een kopie van je plan in je dossier. Wanneer jij wilt, ga ik deze afspraak met je mee naar de verloskundige.

Je kunt de omstandigheden van je bevalling uiteraard niet plannen, maar de manier waarop je ze beleeft zeker wel.

De GeboortePartner