Baby’s eerste uur

Eindelijk, je hebt er 9 maanden lang naar uitgekeken en dan is het moment daar. De geboorte van jullie kindje. En uiteraard ben je daar trots op en wil je het de hele wereld vertellen. Jullie kindje is immers geboren! Vanuit de maatschappij zijn er in ons land allerlei ongeschreven sociale regels waarbij, als je erover nadenk, je best je vraagtekens kunt neerzetten.

Stel je eens voor dat jij die baby bent. En het enige wat je tot nu hebt meegemaakt is die heerlijke warme omgeving in de buik. Direct licht is er niet. Het enige wat je hoort is het suizen van de bloedvaten van je moeder en haar hartslag, alle andere geluiden zijn gedempt. En dan is het moment daar en wordt je geboren in die grote wereld. Fel licht wordt gemeden en je wordt heerlijk op de blote huid van je mamma gelegd zodat je haar hartslag hoort en je langzaam kan wennen aan die nieuwe omgeving. Je mamma en pappa praten op een rustige lieve manier naar je en kijken je liefdevol aan. De zorgverleners laten je lekker even bijkomen en gaan niet gelijk met die harde handdoek jouw huidsmeer afvegen. En ook het mutsje laten ze nog even achterwege zodat je mamma jouw heerlijke geur kan opsnuiven. Dat is heel goed voor de hormonen! Ze laten ook de navelstreng nog uitkloppen zodat jij al het bloed dat nog in de placenta zit, ook nog binnen krijgt. Hierdoor heb jij een extra goede start.

Na een kwartiertje begin je toch wel honger te voelen en ga je smakken met je mondje. Je wordt tussen de borsten van je mamma gelegd en gaat zelf op zoek naar de tepel. Deze is donkerder en stoot een geur af zodat je deze heel goed kan zien en ruiken. Vanuit instinct weet je precies waar je naartoe moet. Op deze manier heb je gelijk een goede hap en heeft je mamma minder snel last van kloven. Dat is natuurlijk altijd fijn voor alle partijen. Je begint het nu misschien een beetje koud te krijgen. Tijd om misschien toch maar even een mutsje op je hoofdje te krijgen.

Er wordt nog even gevoeld of de navelstreng nog klopt. Je mamma en pappa bepalen of dit het geval is en geven toestemming om de navelstreng af te klemmen en door te knippen. 

Nadat je kennis hebt gemaakt met je ouders en lekker wat hebt gedronken ben je erg moe van al die indrukken. Je mamma wil zich ook graag even opfrissen. Aaah hoe lekker is het dan dat je toch nog huid op huid contact kan hebben met je pappa. Knuffelen, warmte, liefde, hier kun je heerlijk slapen.

Het eerste uur na de geboorte wordt het gouden uur genoemd. Het eerste uurtje na de geboorte is een baby alert en kijkt hij/zij geintresseerd om zich heen. Het is heel prettig voor jullie maar ook voor de zorgverleners dat ze weten hoe jullie dit eerste uurtje willen beleven! De onderwerpen waar je over kunt nadenken voor in je geboorteplan zijn:

– Rustige donker/schemer omgeving tijdens geboorte;

– Pappa of mamma pakt de baby aan en legt het bij de mamma op haar borst;

– Niet (gelijk) schoonmaken;

– Geen mutsje het eerste kwartier;

– Navelstreng uit laten kloppen;

– wie knipt de navelstreng door;

– Placenta natuurlijk geboren laten worden dmv borstvoeding/tepelstimulatie;

– Controles pas uitvoeren na eerste uur;

– Laten aankleden door mamma of pappa;

– Wil je je kindje vitamine K geven.

En als het eerste uur voorbij is, valt je baby in een diepe slaap. Jij als moeder hebt dan even de tijd om je op te frissen. Logisch als je daarna ook je naaste laat weten dat de kleine geboren is. Meestal komen de opa’s en oma’s gelijk op bezoek. En hier komt weer een groot ongeschreven sociale regel. Wanneer ze dan komen, houden ze de kleine meestal gelijk vast. Hier is niets goeds of fouts aan, maar ik vraag je om je in te leven in de wereld van je baby die echt nog maar net geboren is. Als je net geboren bent en nog maar net visueel kennis hebt gemaakt met je ouders, hoe vind je het dan om gelijk bij iedereen op schoot te liggen. En ook al is het je naaste familie, voor je baby ruiken, voelen en klinken ze toch anders en zijn het allemaal nieuwe prikkels. 

Dan heb je ook nog het bekendmaken op social media zoals op Facebook. Op het moment dat je je naaste belt, kan het best zijn dat je al gefeliciteerd wordt op Facebook. Wil je dit? Of wil liever even wachten met het delen hiervan? 

Hetzelfde geldt voor de rest van de kraamweek. Leef je in in de wereld van je baby. En wanneer het voor jou goed voelt, kun je rustig je baby bij iemand anders laten liggen. Maar als je het niet wilt, weet dan dat je hier een stem in hebt. Onderwerpen waar je over kunt nadenken voor de periode na het eerste uur:- wanneer naaste bellen;

– wie of wat delen op Facebook;

– Wanneer visite laten komen;

– Wanneer de visite eventueel baby laten vasthouden;

– Waar wil je baby laten slapen;

– Heb je een kraambureau die aansluit bij jouw wensen;

– Heb je al nagedacht wat je eventueel met de placenta wilt laten doen?

En naast al deze onderwerpen zijn er uiteraard nog genoeg andere onderwerpen die je zou kunnen opnemen in je geboorteplan of je kraamweekplan. En er zijn geen foute of verkeerde beslissingen. Als jij maar doet wat voor jou goed voelt, er van te voren over heb nagedacht en niet dat je dingen gaat doen omdat dat ‘normaal’ is. Hetgeen wat ik jullie wil meegeven is, leef je in in de wereld van je baby. De wereld is voor zo’n kleintje al groot genoeg. Welke prikkels zijn er, hoe zou jij op deze prikkels reageren. 

Maar bovenal geniet van jullie kleine wonder! Je lichaam heeft er hard voor gewerkt om je wonder te maken. Neem na de geboorte ook de rust om hiervan bij te komen. Gun jezelf de luxe om je lekker te laten verwennen door je partner en je kraamverzorgster. 

Our Baby Created In Love, Will Be Birthed In Love!