BEWUSTWORDING

Gisteren ben ik naar een lezing geweest van Anna Verwaal. Voor degene die haar niet kennen, zij is groot in de wereld van prenatale bewustwording.

En wat houdt dat dan in? Nou, veel! Dat die 9 maanden dat we bij onze moeder in de baarmoeder zaten, al veel doet met de manier waarop je nu denkt.

Maar ook de manier waarop je geboren bent, kan veel invloed hebben op je doen nu.

Zo kunnen mensen die met een spoedkeizersnede zijn geboren, snel het gevoel hebben dat anderen hun van hun ‘macht’ beroven, ervaren ze steun als manipulatie, extreem zijn in dingen zelf willen doen. En dit heeft dan allemaal te maken omdat ze in het geboorteproces hun eigen proces niet konden afmaken.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen bij bv mensen die te vroeg zijn geboren, of ingeleid zijn, of in de couveuse moesten. Het was heel interessant.

Een quote van gisteren: “babies luisteren naar ons allang voordat wij naar hun luisteren”.

En heel eerlijk, een paar jaar geleden vond ik dit allemaal zweverig gedoe, maar nu, nu ik steeds meer opleidingen doe en daardoor ook meer over mezelf kom te leren waarom ik soms dingen voel of doe, ik snap dit wel.

Zo ben ik zelf te vroeg geboren met een huidafwijking. Daardoor was er grote paniek bij mijn geboorte en moest ik daarna direct bij mijn moeder weg en de couveuse in.

Inmiddels weet ik dat daardoor bepaalde gevoelens snel bij mij worden getriggerd. Dat ik bijvoorbeeld dingen graag zelf wil doen, dat ik veel waarde hecht aan aanraking. En dat omdat in de couveuse ik geen controle had en amper werd aangeraakt.

Nu kun je hier van denken wat je wilt, maar zo waren er nog veel meer voorbeelden die ik ook in mijn eigen kinderen kon terugvinden.

Ik had verwacht dat ik met een schuldgevoel naar huis zou gaan vanwege mijn eigen kinderen. Maar dat viel enorm mee. Want er is een oplossing.

Stel dat je nu zwanger bent en dit leest, voel je nu misschien een enorme verantwoordelijkheid. Maar de oplossing is eigenlijk heel simpel, maak verbinding met je baby en leg uit waarom er dingen gebeuren.

Wat als je een K**dag had, maak dan verbinding met je baby en geef erkenning dat het vandaag niet zo leuk was bij mama in de buik. En leg uit dat dit niks met je baby te maken heeft.

Behandel je baby alsof het er al is en ook een bewustzijn heeft, want dat heeft het ook. Een baby begint niet met leven op het moment dat het geboren wordt. En het is nooit te laat om daar mee te beginnen!

Heel veel plezier met het maken van verbinding. Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die dit ondersteunen. En uiteindelijk willen we allemaal het beste voor onze kinderen toch?

#annaverwaal #prenatalconscious #prenatalebewustwording #maakverbinding #degeboortepartner #eriseenoplossing #bewustwording