De Placenta, wat kun je er mee?

De placenta vormt de overgang tussen jouw bloedsomloop en die van je kindje. Het zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit jouw bloed doorgegeven worden aan je kindje. Daarnaast zorgt de placenta er ook voor dat verscheidene afvalstoffen juist niet naar je kindje komen.

Wanneer je kindje geboren is, denk je misschien dat de placenta niet meer nodig is. Bij de meeste zoogdieren wordt de placenta opgegeten. Dit kun je raar vinden, maar in de placenta zijn nog vele voedingsstoffen en hormonen aanwezig die jou kunnen helpen de eerste weken na de bevalling.

Je kindje is geboren, en vlak daarna wordt ook je placenta geboren. Hierdoor mis jij de hormonen die je placenta nu niet meer voor je aanmaakt. Je placenta na de bevalling consumeren is dan een methode om jouw lichaam weer een beetje van de hormonen binnen te laten nemen. Je eventuele bloedverlies wordt op deze manier sneller hersteld en een heleboel moeders geven zelfs aan geen last te hebben van de beruchte baby blues.

Het consumeren van de placenta kan op allerlei manieren. Je kunt elke ochtend een stukje afscheuren en dit door een smoothie dan van banaan en rood fruit. Wanneer dit niet iets voor je is, denk dan aan het capsuleren van je placenta. Je placenta wordt dan gedroogd, gemalen en in capsules voor je gestopt. In de eerste kraamweken kun je dan deze capsules slikken. De capsules zijn daarna ook nog enige tijd houdbaar. Nog een andere methode is het maken van een tinctuur. Je placenta wordt dan geruime tijd samen met sterke alcohol gezet zodat er een tinctuur ontstaat. Wanneer jij je down voelt of je kindje een ‘regeldag’ heeft, kun je jezelf of je kindje een paar druppels geven.

Naast het consumeren van de placenta zijn er ook nog andere mogelijkheden wat je kunt doen. In andere culturen is het veelal een traditie om de placenta te begraven. Je kunt er ook een verfafdruk van maken. Bedenk dan wel dat het consumeren van je placenta daarna niet meer mogelijk is.

Sinds 2016 is het bij De GeboortePartner al mogelijk om je placenta te laten verwerken. Wil je hier meer informatie over hebben? Check HIER voor meer informatie.

Placenta capsuleren